Ostfriesland har en säregen natur med bördig mark som dikades för hundratals år sedan, och kanaler sträcker sig kors och tvärs. I Tyskland påstås befolkningen ha en speciell humor och plattysk dialekt förekommer fortfarande. Här säger man gärna ”Moin!” när man hälsar på varandra. Regionen har också en brokig historia. Efter självständighet tillföll den Preussen på 1700-talet och har senare tillhört Holland, Frankrike, åter Preussen och till sist Tyskland. Under vår resa lär vi känna några av områdets många omtyckta platser, både på fastlandet och på ön Norderney.

Dag 1. Ankomst till Leer
Vi reser förbi Hamburg, Bremen och Oldenburg till 4-stjärniga Hotel Frisia i centrum av Leer. Staden har en stor hamn och trots sina blott 35 000 invånare har Leer Tysklands näst största handelsflotta. Vårt hotell ligger på gångavstånd från Leers äldre kvarter, med charmiga kullerstensgator och gammal bebyggelse.

Dag 2. Trevlig rundtur i Ostfriesland
Vår utflykt börjar med ett besök i den pittoreska byn Greetsiel som är uppbyggd kring kanaler. I hamnen ligger fiskebåtar, och den kantas av fisk- och skaldjursrestauranger. Vi stannar sedan en stund i Ostfrieslands huvudort Aurich och bekantar oss med den trevliga huvudgatan Burgstrasse i historiska Altstadt. Orten har varit säte för Ostfrieslands ledning, och idag arbetar distriktets ämbetsmän i slottet.

Att öl är viktigt i Tyskland har knappast undgått någon och naturligtvis bryggs det även i dessa trakter. På Nordseer Brauerei Gut Strackholt provar vi två sorter i deras trevliga Stüberl, och avslutar sedan utflykten med att beundra blomsterprakten i Park der Gärten i Bad Zwischenahn.


Varför är etiketten upp och ner? Jo, för att ölen är ofiltrerad så först måste du hålla flaskan upp och ner så jästen sprider sig. © Nordseer Brauerei Gut Strackholt.

Dag 3. Norderney – de ostfrisiska öarna
De frisiska öarna sträcker sig längs kusten från Danmark till norra Holland. Den grupp som kallas de ostfrisiska öarna ligger mellan Ems och Wesers mynningar och tillhör Ostfriesland och Niedersachsen. Dessa öar är tolv till antalet, varav sju är bebodda. Ön Norderney är den nästa största och har allt besökaren kan önska sig av en avkopplande semesterdag.

Traditionellt har fisket varit den huvudsakliga inkomsten på Norderney, men idag har turismen övertagit rollen. Hela nordsidan av ön består av en 12 km lång sandstrand med imponerande dyner, och Norderney blev redan 1797 utnämnd till kunglig preussisk havsbadanstalt.

Vi tar färjan till Norderney från Norddeich kl. 10.00 och överfarten tar ca 55 minuter. I hamnen väntar ett förbokat rundturståg, som under ca 2 timmar låter oss uppleva ön. I maklig takt får vi se öns finaste platser, guidade av en öbo eller lite skämtsamt en ”Insel-insider”. Efter turen med Bömmelbahn har vi fri tid för upptäcktsfärder i staden Norderney, som har samma namn som ön. Upplev strandpromenaden och byggnaderna vid torget eller besök Badmuseet som skildrar hur badlivet på öarna såg ut förr. Kl. 16.15 tar vi färjan tillbaka och reser vidare mot Leer.


 © Bömmelbahn

Dag 4. Hemresa
Efter frukost påbörjar vi vår hemresa.

Mer att uppleva
Under en längre resa till Ostfriesland finns det åtskilligt mer att uppleva. Några exempel är den sevärda staden Emden, en båttur på Ostfrieslands kanaler, vattenslottet Evenburg utanför Leer och varvet Meyer-Werft i Papenburg.

Foto från hamnen i Greetsiel: © DZT/Dietmar Scherf

 

 

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på 4-stjärniga Hotel Frisia i Leer
  • provning av två sorters öl på Nordseer Brauerei Gut Strackholt i Grossefehn-Strackholt (i deras Stüberl)
  • entré till blomsterparken Park der Gärten i Bad Zwischenahn
  • färja Norddeich-Norderney t/r
  • rundturståget Bömmelbahn på Norderney, ca 2 timmar inkl. paus
Skicka förfrågan